امیر بیات ، سرپرست هیات عامل سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران(ایدرو)

گسترش حمل‌ونقل دریایی و توسعه مبادلات با قاره آفریقا یکی از اهداف و برنامه‌های گروه کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران است. توسعه تعاملات تجاری و حمل‌ونقل محور اصلی اجلاس اخیر همکاری‌های ایران و آفریقا بود؛ از همین رو امیر بیات، معاون توسعه بازار گروه کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران به اعلام نظرات خود و برنامه‌های این گروه پرداخت.

نقش گروه کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران در توسعه مبادلات تجاری با قاره آفریقا چه خواهد بود؟

گروه کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران به عنوان بزرگ‌ترین ناوگان کشتیرانی منطقه و هجدهمین ناوگان بزرگ کانتینری جهان، آماده است به گسترش مبادلات تجاری ایران با کشورهای آفریقایی کمک کند.

چه اقداماتی برای حضور در قاره آفریقا انجام داده‌اید؟

در راستای توسعه فعالیت‌های خود در این قاره، دفاتری را در سه بخش شمال، غرب و شرق آفریقا راه‌اندازی کرده‌ایم که در کشورهای لیبی، کنیا و سنگال مستقر هستند.

این دفاتر چه کشورهایی را پوشش می‌دهند؟

دفتر لیبی، حمل‌ونقل کالا از لیبی، مصر، الجزایر و تونس را پوشش می‌دهد. دفتر کنیا نیز حمل‌ونقل از کنیا، تانزانیا، زنگبار و سایر کشورهای همجوار را در دستور کار دارد. همچنین فعالیت‌هایی را در سنگال آغاز کرده‌ایم که هنوز در مراحل ابتدایی قرار دارد.

آیا فعالیت شما در حمل‌ونقل به آفریقا محدود به ایران است؟

حمل‌ونقل کالا به آفریقا محدود به مبادلات بین ایران و این قاره نیست. گروه کشتیرانی این امکان را دارد که کالا را از شمالی‌ترین و جنوبی‌ترین نقاط چین، همچنین از کشورهای مالزی، سریلانکا، تایلند و شرق و غرب هند به آفریقا و بالعکس حمل کند.

چه ظرفیت‌های دیگری برای اتصال آفریقا به سایر مناطق دارید؟

ما این توانایی را داریم که از طریق کریدور شمال- جنوب، بازار آفریقا را به بازار کشورهای روسیه و حوزه CIS متصل کنیم.

امکانات حمل‌ونقل گروه کشتیرانی در این زمینه چگونه است؟

با امکانات حمل‌ونقل چندوجهی که در اختیار داریم، می‌توانیم با استفاده از یک‌هزار و ۶۰۰ دستگاه انواع واگن و ۱۵۰ دستگاه کامیون کشنده، کالاها را در این مسیرها جابه‌جا کنیم. گروه کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران بزرگ‌ترین ناوگان تجاری دریای خزر را در اختیار دارد و مالکیت بندر سالیانکای روسیه در شمال دریای خزر نیز متعلق به گروه کشتیرانی است. با این امکانات و زیرساخت‌های وسیع، آماده‌ایم حمل‌ونقل کالا به و از آفریقا را نسبت به سال گذشته تا دو برابر افزایش دهیم.

عملکرد گروه کشتیرانی در سال ۱۴۰۳ چگونه بود؟

ما موفق شدیم در سال ۱۴۰۳ با حمل ۹۰۰ هزار TEU کانتینر، رکورد حمل کانتینری خود را بشکنیم که از این رقم، ۳۲ هزار TEU کانتینر در مسیرهای قاره آفریقا جابه‌جا شدند. گروه کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران تخفیف‌های ویژه‌ای برای مسیر آفریقا در نظر گرفته است و آماده‌ایم تمام امکانات حمل‌ونقل چندوجهی خود را در راستای توسعه مراودات اقتصادی ایران و آفریقا در اختیار فعالان اقتصادی قرار دهیم.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 0 =